Pada kengkawan semua nanti jue displaykan gambarnyer yerk. skarang nie kamera ku buat hal tak tau la bateri yang rosak atau pengecasnyer. bila cas jer bateri tak masuk. bila bawa pergi kedai bleh plak (bw skali bateri n cas nak tau yang mana satu rosak). Cina kedai tu kata Jue tak pandai pasang bateri, dlm hati nie mangomel kat cina tu. Bkn baru Jue pkai kamera tu dah dekat setahun dah. Selama hari nie cas bleh jer.. Bila bw balik rumah try still kick. Try kat opis pun sama, kick. dah macam-macam cara buat. JAdi tunggu yerk nanti Jue letak gambar dlm entry nie biar kasi semangat kengkawan mencuba resepi yang tak seberapa nie.Sabarrr...........n tunggu............




Simple Coleslaw



kubis segar - cincang

1 biji carrot - cincang

1/2 biji bawang besar -potong dadu

mayonis -

sedikit garam

sedikit gula



cara



Basuh kobis dgn air garam. Kobis dan carrot dicincang.

satukan dlm bekas kobis, carrot dan bawang besar. kemudian masukkan mayonis, sedikit garam dan gula. Gaul sebati..simpan dlm petisejuk. Klu nak masam bleh tambah sedikit perahan asam limau/lemon. tapi bagi Jue mayonis saja dah cukup masam....

Klu coleslaw nie disimpan dlm petisejuk bleh tahan dlm 3 atau 4 hari... Makin sejuk makin sedappp... Ala-ala KFC gitu...

Cubalahhh.....



Baru keluar dr oven


tekak rasa nak makan ayam panggang search dlm internet terjumla lah resepi niee


Lemon Rosemary Chicken Grilled


Sumber : The Naked Chef (Jamie Oliver)


Diolah oleh Jeni





1 ekor ayam sederhana besar


1 biji lemon


3 ulas bawang putih - jue pakai dlm 5,6 ulas juga


2 biji ubi kentang


3 biji baby carrot


2 biji tomato


1 biji bawang besar


1 s/b olive oil


segenggam rosemary kering


1 s/b serbuk lada hitam





cara





~ lemon, kentang dan bawang putih rebus selama 15 minit. Angkat dan toskan


~ Tumbuk bawang putih bersama rosemary sehingga lumat


~ campurkan serbulk lada hitam dan olive oil.


~ ambil sedikit campuran tadi gaulkan bersama lemon, kentang, tomato, baby carrot dan


bawang besar.


~ Lemon tadi dicucuk dgn garfu supaya jusnya nanti terkeluar apabila disumbat ke dalam perut


ayam bersam kentang, bawang besar, tomato, carrot,


~ dengan menggunakan toothpick cucuk lubang ayam tadi agar ayam tidak terkeluar.


~ Lumurkan ayam dengan bahan tumbuk tadi.


~ Susun lebihan kentang, carrot, bawang besar dan tomato dan bakar dlm oven selama 180 c


selama 1 jam atau sehingga masak.





Sedap dimakan bersama coleslaw. cubalah kengkawan... sedap... sampai anak jue ckp macam nie mama dah tak payah kerja la. mama kerja ngan KFC jer sebab dah pandai buat ayam n coleslaw.


Nanti Jue masukkan resepi coleslaw yerkkk... Tungguu.....

Nie resepi Chilled Blueberry cheesecake tapi bukan resepi Jue tau nie resepi asal "Chef hanieliza".


Bahan Based



150 g biskut chipsmore (hancurkan/mesin halus)

2 s/b butter (suhu bilik)



Bahan Kerim



250 g krim cheese

300 ml yogurt perisa buah - jue guna perisa blueberry

100 g gula halus (gula castor)

100 g ice cream vanila



Larutan agar-agar cair dipanaskan



130 mln air

1 s/b serbuk agar-agar



Hiasan (kacau sebati)



Filling Blueberry

1 s/b air suam





cara-cara



~ gaulkan biskut chipsmore dgn butter kemudian tekan ke dlm loyang

~ Pukul krim cheese bersama gula sehingga kembang

~ masukkan yogurt dan ais krim dan kacau rata

~ masukkan larutan agar-agar dan kacau rata

~ Masukkan dlm loyang dan simpan beberapa jam dalam petisejuk.

~ keluarkan dan letak filling blueberry sebagai hiasan

~ sedia dihidangkan.

Sebelum letak topping

sebelum bakar

selepas dibakar.....

Baru nie pergi rumah ibu saudara cik suamiku dan kami telah dihidangkan dengan homemade pizza.... Sedap bangat rotinyerr. walaupun dah sejuk rotinyerr still lembut. Oleh kerana anak-anak ku begitu menyukainyer dengan muka tak malu aku "mengendeng" resepi dari bibik Jue (mcm nama aku plak) hehehehehe.


Tapi resepinyer tak ada sukatan khusus:





Doh Pizza: (dpt dlm 3 biji)





500 g tepung (jue guna high protein)


1 bungkus mauripan


1 sudu makan marjerin (Jue guna shortening)


sedikit gula


sedikit garam


minyak masak ( mcm nak buat kulit karipap" tepung + minyak " adun agar sebati - peroi )


air suam





campur semua bahan kering dan shortening baru masuk minyak. minyak tu isi sedikit demi sedikit agak2 tepung tu jadi sebati (mcm nak buat kulit kuih karipap). kemudian baru masukkan air suam. - sorry masa buat pun jue tiada sukatan khusus. uli aduna lebih kurang 15 minit biarkan seketika agar doh naik 2x ganda. (jue tutup guna kain lembab agar yis tu cepat membiak.heheheh...)


Kemudian apabila doh dah naik 2x ganda letak dalam acuan bulat kemudian biarkan seketika agar doh naik baru bakar dlm oven suhu 180 c selama 10 minit kemudian keluarkan baru isi toppingnyer. kmdn bakar 15 minit.





Topping :





sos cili


isi ayam


bawang putih


sosej


capsicum


cendawan butang


cheese mozarella


serbuk lada hitam





tumis ayam bersama bawang putih seketika, angkat dan toskan. Sapukan sos cili di atas kepingan pizza kemudian taburkan isi ayam, capsicum, sosej, cendawan butang (potong kecil2), serbuk lada hitam. kemudian taburkan parutan cheese mozarella (tabur banyak sikit baru best....)


Budak-budak klu dapat cheese lebih nie lagi la diorang sukaa...
Salam semua....

Salam kengkawan,

Sekarang nie sibuk sangat sampai tak sempat nak singgah umah nie. Baru mengemas ckit dah ditinggalkan bersawang...



Ok nie kek yang dah berjaya Jue buat. Memang sedap bagi penggemar cheese.Jue memang suka bangattt makan cheesecake. first time wat Blueberry cheesecake nie amat mengecewakan jiwa dan raga. Cheesecake ku tak keras. opppsss lupa nak brth yang blueberry cheesecake nie tak perlu bakar just simpan dlm peti ais jerrr.

Try lagi sekali buat dan alhamdullilah.... YESS berjaya. Mula-mula buat Jue just beli serbuk agar2 di pasaraya jerr. Mungkin ada perbezaan bila second time buat guna serbuk agar2 beli di bakery baru lah menjadi. Nanti Jue update kan tesepinyer ...Tunggu....Buat kak ani Jue akan update sekali ngan resepi Sante Finger dan Pizza...











<Sila abaikan backgroundnyer yerk...Kat umah tak sempat nak snap gambo. pepagi lagi mama anim nak ambil Baju anim yang nie sama jer dengan entry hari tu..baju

Cik siti Zaharah kita punya kuih... Minta maaf laaa tak leh nak kasi extra anak sedara hang makan belaka. Sampai mak nyer pun tak sempat nak rasa....

Sante Finger bersalut coklat strawberry
Sante Finger bersalut coklat pandan
Sante Finger Bersalut Coklat
Baju Riau Cikgu Iza




Baju nie Cikgu sekolah Nisa tempah. Memandai betul anak dara Jue sorang nie beritahudekat cikgu, mamanyer jahit baju. Nak tolak, cian plak dah kat ghaya tak deq kedai terima tempahan lagi. Timbang punya timbang terimalah juga. Risau next time bila kena kat diri sendiri atau anak-anak mcm mana plak, time minta tolong orang tak nak tolong.
Baju Kurung Mak Cikgu Iza
Baju Kak siti
baju Ema

Ini pula tempahan dari jiran Jue kak Siti dan anak nyer. Sedondon juga.Menjahit baju nie sungguh mencabar sekali. Kain nyer lembut sangat. lagipun Jue tak biasa jahit kain lembut gilerrrr. Betul-betul menguji kesabaran. Alhamdulillah pemilik baju nie berpuas hati.


ini pula baju mama Anim.

Abaikan benang yang tak digunting lagi yerk.... Manik dihujung tangan baju tu pun pemilik baju nie sendiri yang jahit... Jue hanya jahit bajunyer saja....
Kurung Hanim



Ini pula baju kurung Fariza Hanim.. Sedondon ngan mamanyer. Tema raya Purple.


Yang bahagian Manik nyer plak hasil kerja dan keras tangan mamanyer.


Bersengkang mata Mak ngah arah kiter nie menjahit manik pada baju Anim. "Kasih Ibu". nak tengok anak lawa


kaaannnnn....hehehehehe.....


Inilah anak dara kita tengah menggayakan baju tangan kembong yang diminta siang malam bila nengok baju mama nyer ada tangan kembong. Nengok la kain nyer jarang gilerrr..... pilihan hati si Nisa Farzana.... Apa yang mama pilih masa kat kamdar semua nisa tak berkenan. " kakak nak colour pink mama". bila Jue tunjuk tanah kain warna purple lembut tapi bunga pink, bleh dia sound mamanyer.." mama... tu bukan colour pink tu warna purple laa...". Camgitula anak zaman skang. Baru 4 tahun dah pandai nak pilih kain sendiri.

Balik dr Kamdar terus tanya bila mama nak buat baju kakak n adik....? Nengok muka nyer cian jer coz dah lama nak sangat baju tangan kembong (spa Q). malam tu juga la memotongnyer....
Masa menjahit baju nie pun asyik berdiri menunggu kat sebelah mengalahkan "mandor" memantau mama menjahit. Sampai tertidor la nak menunggu baju siap. Nasib baik laa adik kecik lagi tak pandai nak request.Tak sempat raya dah pakai...

Tapi bila nengok anak suka pkai bertambah semangat la mama nak menjahit lagiiii.



Baju nie milik si debab Hanim.
Tapi hanim dah tak debab dah. Tak boleh laa mama Jue panggil Debab... Nanti Mama Jue fikir nak panggil apa pulak yerkkkk. Tapi sayang tak dapat snap masa baju nie Hanim pakai.... Mak ngah Arah suka tak ngan baju anim nieeeee. Klu Mak Ngah Arah nak buat utk Mak Ngah Arah pkai pun Mama Jue bleh jahitkannnnn. Biar seksi gituuuuuu.....

Selamat Pengantin Baru.....Mak Tam


Siap jer kek utk Dayah terus Deco utk kek Mak Tam Plak. Minta maaf bebanyak la Mak Tam Kek nie coklatnyer Cair coz tak sempat nak tunggu kek betul2 sejuk. Papa Nisara dah tak sabar nak balik kg. ikutkan papa tak perlu nak deco2. Buat bunga biasa jer laaa nozel masih tak jumpa. tapi apa yang penting sampai kampung tak sempat nak tunggu Majlis nikah dah habis..... dimakannnn oelh anak2 buah Mak Tam....

Kek


Selamat Bertunang Buat Dayah.......


Kek nie Jue buat sebagai pengganti diri kerana tak dapat menghadiri majlis pertunang Dayah. Kebetulan adik ipar jue pun buat majlis angkat nikah.... Buat masa balik kerja. Nak di jadikan cerita sebenarnyer Jue nak buat bunga lain jadi bunga lain. Nozel bunga ros tah kemana pergi nyer... simpan punya simpan sampai tak tahu kat mana disimpan......
Tadaaaaa..................

Salam buat semua... Minta maaf bebanyak kerana dah lama bangat tak mengupdate blog nie pada teman-teman yang setia mengunjungi blog Jue nie. Bahan cerita banyak yang nak dikongsikan bersama cuma kesempatan yang tak mengizinkannnnn. Oleh kerana dah lama dibiarkan bersawang, Jue akan cuba menyerikan balik blog yang dah suram nie.....

Tq buat adik iparku yang sentiasa bertanya bila nak update blog nie... Ternyata ghupanyer hang nie pengikut setia blog HOBIKU ini. Tq tq tq.......

Oleh kerana semalam baru mengikuti Bengkel Pembinaan Blog oleh PUSPANITA dengan semangat berkobar-kobar nak menghias balik blog niee. almaklumlah sebelum nie blog yang dibina tak pernah mendapat tunjuk ajar hanya main redah jerrrr. Sekarang tahulah serba sedikit...hehehehe.... Harap-harap bukan "hangat-hangat tahi ayam" bak kata peribahasa......
Inilah akhirnya yang terjadi dari hasil keras tanganku......
Heeeeheeeeheeee. Jue tak buat banyak cukup-cukup untuk satu pahar jerrr....

ini kerana kesuntukan masa.

ni projek nak wat bunga telur utk adik ipar kita yang kendurinyer lepas raya nie. Tengah wat sikit-sikit. coz banyak sangat benda nak wat skali serentak. tamak ker aku nie. hehehehe.....
Nanti Jue upload lagi gambar bunga yang dah jadi.

dah lama sangat rasanya tak update blog nie. Kek nie Jue buat awal bulan lalu. Tempahan dari member Jue sempena birthday & anniversary lovely hubby nya. Selalu buat kek untuk makan sendiri jer. Berdebar rasanya masa tuan kek datang ambil kat umah. Harap Linda puas hati dgn kek ni yerkkk.
Bunga tak berapa cantik. Daunnyer plak sekerat jerr. macam kena makan ulat jer. kakakakahhh

Kek nie bukan Jue buat tau... Nie pegawai kat opis Jue yang membuatnyer. nak buat kek nie memang memerlukan kesabaran. Lama baru bleh dapat hasilnyer. tapi suatu hari nanti Jue nak try buat kek nie. (nak test penyabar ke tidak aku nie) he he he he he....
Ghase kek nie memang sedap. nak lagi yang membuatnyer anak dara, lagi bertambah sedap la kek lapis nie.


Tadaa.... Kek nie sempena sambutan Hari Bapa. Yong ( kakak sulung) yang membuat kek. Kami nie punyai hobi yang sama bab-bab masakan nie. Jadi Yong nak mencuba deco kek, kebetulan Jue balik ke Tanjung Malim kenduri kahwin sepupu mak. jue pun bukan pandai lagi nak deco-deco atas kek, jadi sama-samalah belajar buat. Kek coklat tu hasil kerjatangan Yong. Kek oren pula Jue hanya buatkan bunga ros sahaja, itupun baru cubaan yang pertama. macam mana nak ajar orang sedangkan bunganyer pun hengot-bengot. Kuwa kuwa kuwa.......
Oleh kerana lupa bawa penimbang sukat, utk buttercream nie pakai redah jer...
Bahan-bahan Buttercream
5 sudu besar krimwell
2 1/2 sudu besar mentega / butter
2 1/2 sudu besar gula
pewarna pilihan
cara-cara
pukul krimwell bersama butter sehingga kembang.
kemudian masukkan pula gula, pukul hingga kembang dan bertanduk.
bahagikan kepada beberapa bahagian dan masukkan warna yang dikehendaki.
Topping Coklat.
coklat masakan
sedikit shortening
cara-cara.
Double-boilkan coklat masakan. apabila cair angkat kemudian masukkan shortening. kacau hingga sebati. boleh terus di tuang ke atas kek.

Baju nie K.iza beri pada hari Selasa dan mahu dipakai pada hari Sabtu.request untuk jahit tangan dan leher. Alhamdulillah dapat juga Jue siapkan kedua-dua pasang baju nie. Baju si kakak dan Si adik nie Jue menggunakan patern bunga yang sama. patern yang Jue pinjam dr blog kak Amoi.( bukan curi tau.... kak amoi telah mengizinkan pelawat yang melayari blog nyer menggunakan contoh jahitan manik sebagai panduan pada yang ketandusan idea. TQ kak Amoi.)... Untuk baju K. iza belum lagi dijahit coz nak pakai utk ghaya katanyer... masih ada masa nak cari idea. Untuk baju anak k. Iza sukar skit nak cari padanan warna coz warna bajunyer terang dan penuh bunga.


Atas permintaan teman-teman yg ingin mencuba donut suria, jue sertakan sekali resepinyer.

Resepi Donut Suria
sunber : lanalang (WMC)
a
3 cawan tepung gandum
2 sudu susu tepung
2 sudu shortening
2 sudu gula castor

b
200 ml air suam
2 sudu teh yis
20 ml air - sebagai tambahan jika adunan terkeras

cara

* campurkan tepung gandum, susu tepung shortening dan gula castor dan gaul sehingga sebati (a)
* kemudian campurkan air suam bersam yis gaul sebati (b)
*kemudian campurkan bahan (a) dan (b) uli sehingga kental dan jika terasa keras boleh campurkan air tambahan sedikit demi sedikit.
*then uli dan terap bulat-bulat.
*perap lebih kurang 1/2 jam
* boleh lah digoreng dengan api perlahan

cuba jangan tak cuba.


ni pula cookies yang dah lama nak buat tak terbuat-buat. Sambil menunggu kek masak, qaisara pula tidur masih sempat buat sante finger nie. first time buat, rasanyer memang tidak menghampakan. yang penting anak-anak Jue amat menyukainyer. Mula-mula buat 1 adunan saja. bawa keluar jer dr oven, abis.... Si Isya siap angkut makan depan Tv. Jue ckp dgn dia, "macam mana mama nak bawa utk Mbah, dah tinggal setengah jer dalam bekas nie". Si Isya jawab " mama buat jer la lagi yang ni kakak nak makan & simpan bawa g sekolah nanti". Oleh kerana tengok suka sangat Isya makan cookies ni bermakna sedap la tu. Tq Kak Lisha. Resepi nie memang Sedap bangat...... Walaupun tak sempat nak topping dgn coklat tetap abis. Siap buat satu lg adunan coz nak bawa balik kg.

Kat kg pun pun diorg siap puji sedap gitew. kembang kempis hidung nie. Habis satu bekas. Jue tengok FIL pun suka makan. Apapun terima kasih bebanyak laaa tuan resepi coz memberikan
Resepi yang memang sedap.




Bekas nak pulang kat Jiran... Topping tu lebihan dr topping kek. nak elak dr membazir toppingkanlah sekeping dua.
Hari sabtu baru nie, Jue buat sebiji lagi kek coklat moist. Resepi nyer tetap sama seperti selalu. Topping tetap menggunakan coklat masakan yang dicairkan bersama shortening. Hanya untuk yang berwarna putih Jue ubah sikit , tidak menggunakan coklat putih yang di cairkan. Kek nie sempena birthday FIL Jue yang jatuh pada 25.6.09. tak pe lah sambut lambat sikit kannn.



utk Cream

4 sudu besar shortening
2 sudu besar krimwell
2 sudu besar gula castor


* masukkan shortening bersama krimwell. pukul sehingga sebati
* kemudian masukkan gula castor pukul sehingga kembang dan putih.

( pada sesiapa yang menggunakan pemutar elektrik pukul pada kelajuan perlahan sahaja. macam jue guna manual whisk sahaja. nak tercabut tangan memukul nyer)
Semalam Jue MC tak sihat. Petang ambil Isya dari sekolah dia tak cakap apa-apa pun. dah malam baru beriyahu. " mama, tadi kawan kakak semua bg hadiah kat cikgu. kakak sorang sorang jer tak bagi ape-ape". Alahai kesian nyer anak aku, macam mana mama bleh lupa nak beli yerkkk... oleh kerana hari dah malam pasaraya pun dah nak tutup, kepala otk nie memikir. nak bg apa yer??? terpoandang reben yang tergantung kat dinding maka dapat lah idea buat penanda buku nie. Patern nyer lebih kurang coz kekurangan idea laaaa. Dekat pukul 1.30 pagi barulah siap. Sampai sakit-sakit hujung jari nie. Pagi tadi bangun tidur isya nampak lah penanda buku tu. Ayat dia bagi Jue " mama org dah tak bagi dah hadiah hari nie, orang bagi semalam jer."(ayat merajuk) tapi Jue suruh bagi juga.












Sekolah Isya adakan Jamuan Hari Guru pada hari Isnin 18/5/09.Hanya Kek ni jer yang sempat Jue buatkan. Almaklumlah penat balik dr kg tgk MIL & FIL accident tak hilang lagi. Kat sini Juesertakan sekali resepi nyer tp ini bukan resepi Jue.Jue minta maaf, Jue lupa dari blog siapa (minta maaf pemilik resepi yerk, kek nie memang sedap dan amat mudah membuatnyer.)






Kek Moist Coklat kukus


sumber : Internet



Bahan:





2 biji telur


2 cawan tepung


1 cawan gula


1 cawan serbuk coklat


1 s/teh soda bicarbonate


1 s/teh baking powder


1 cwn susu ( 3/4 cwn susu + 1/4 cwn air)


1 cwn minyak


1 cwn air panas





cara-cara





* tepung, serbuk coklat, soda dan baking diayak


* kemudian tambahkan gula, telur, sus dan minyak gaul sebati


* akhir sekali tambahkan 1 cawan air panas kacau sehingga sebati


* kemudian kukus





Topping



coklat masakan


shortening


gula-gula manik


coklat putih





cara:





* Double boiling coklat masakan kemudian campurkan shortening


* sejukkan sebentar kemudian tuang kan atas kek


* taburkan lah gula-gula manik


* coklat putih pun kena double boiling, sejukkan sebentar. masukkan dlm kertas @ plastik utk membuat tulisan diatas kek.






Tadaa......


Siap. mudahkan...