Lokasi : Panching Kuantan
Tarikh : 26 Jun 2010
Hari : Sabtu











Mari mandi manda......orang lain sibuk pergi Jom Heboh.......
nak melarikan diri dr kebz...an....
sonok juga bila dah bleh berendam cam nie......heheheheheh

ni bukan versi ulang tayang..... CC nie tempahan daripada puan Paridah sekali lagi......
Tq kak dah coz sudi membuat tempahan kedua...heheheheheheh.
CC nie cu,a berbeza tiada parutan coklat tepi Jue menggantikannyer dengan taburan serbuk coklat.....
Diharap Kak Dah juga berpuas hati......










Cup cake choc +Buttercream

CC nie Linda tempah untuk sambutan anniversary n birthday mr. hubby nyer...... pada 30 Jun 2010.....
Alhamdulillah dapat juga Jue menyiapkannyer.....Balik dari kerja semalam terus memulakan operasi....
nak menunggu cc masak lah yang lambat ckit coz oven Jue tak besar ...
di harap Linda suka dengan cuppies nie yerk....



Jue suka sangat makan kek coklat ditambahkan lagi  topping with choc. ganache....sangat sedap....ditambahkan lagi dengan strawberry...ada rasa masam ckit......nyummm...nyum....
oleh kerana tetiba rasa nak makan maka Jue buat adunan nyer lebih ckit dr biasa.....boleh la bawa ke Opis......ke tempat kije mr. hubby.... utk mak, ayah n adik tak lupa juga buat guru class anak ku......
hahahahhaha.....ini bila tiba Edisi Rajin.......




Flavour choc + choc ganache + buttercream + strawberry

Tempahan daripada Puan Paridah........
Tq.....











                     KELAS CUP CAKE BUTTERCREAM
Tarikh : 24 Jun 2010
Anjuran PUSPANITA PAHANG
Lokasi : KUANTAN




Deco Buah Anggur..........................





Deco Edible Image........



Deco Kitty n Rumput........

 

Deco Ladybird n Strawberry Coklat........



Hasil dari Group 1
( Emy, Kak Hafirah, Kak Ummi n Jue)



Hasil deco dari keras tangan Jue.....
Tadaaaaa...........





yahooo.....lalalalallalalala..............suka sangat...... kenapa suka yerk?????..... suka sangat coz dapat ikuti Kursus Membuat Kek Buttercream anjuran Puspanita........
Suka sangat...............coz bayaran hanya RM 35.00 sahaja..........
suka sangat............... coz selama hari ini tak pernah belah secara formal.... tiada berguru.....selama nie buat kek bagai hanya menggunakan khidmat uncle google..........
suka sangat..............apa yang diidamkan dapat......
suka sangat..............suka sangat.................suka sangat...........................lalalalalalalalallalalalalalala.......
Thank you PUSPANITA coz anjurkan course ini.....

 cup cake yang bersaiz  9"
 
  



 

 Ini adalah gambar yang tertangguh..... lately nie mcm malas jer nak update blog....kenapa yerk????
aura baking datang lagi... cup cakes nie Jue buat untuk kenduri cukur jambul Baby Amani anak buah baru.....
ni edisi malas nak keluarkan nozzle....dulu masa tak deq nozzle sibuk nak nozzle..tapi bila dah ada nozzle datang palk penyakit "M"....so dengan itu ni original lukisan tangan.... sebenarnyer klu tak deq nozzle pun bleh create any idea for deco.......masa deco nie qaisara tidur...jadi isya jer lah jadi "pengarah"...hehehheheheh
mama lukis gambar rama-rama.....pastu suruh plak lukis org salji....lukislah juga walaupun tak ghupa org salji...mama amani kan kecik lagi mama lagi...dia minum susu pkai botol, mama lukisla gambar botol susu.... klu la mr. hubby ada leh la dia lukiskan..coz Jue nie keras tangan...sib baik laa isya faham apa yang mamanyer lukis....
so next time... Jue nak buat satu aktiviti utk anak2...Jue nak suruh isya n alya deco sendiri cup cake mereka sendiri....mesti seronokkan......apa yerk akan jadi klu pu3 ku yang melukisnyer....so kita tunggu......apa hasilnyer....




Buat teman-teman yang berada diluar cna....sudi-sudikan lah terus membaca n3 nie yerk....
klu tak nak baca pun kena baca.... hehehheheheh.... macam paksaan plak dah.....
Bukannyer apa...saja nak mengomel jer....

ok la... kita teruskan..... pada teman-teman yang mempunyai minat n hobi yang sama macam Jue, saja nak menceritakan pengalaman selama Jue menceburi dunia baking nie.....Jue selalu ronda-ronda dlm blog teman-teman yang lain... mencuba resepi-resepi mereka.... kekadang ada yang jadi n ada yang masuk dlm tong sampah.kebanyakannyer masuk tong sampah laaaa...yang masuk dlm blog nie yang jadi jer...hehhehehehehehehheheh... tak salah klu kita mencuba... jika cubaan kita tak menjadi dengan menggunakan resepi mereka, bukan salah mereka..... alatan yang kita gunakan kekadang berbeza dengan mereka.... mungkin gram yang mereka guna adalah gram penimbang digital sedangkan kita hanya menggunakan timbang cap ayam.... mungkin dalam sukatan cawan mereka menggunakan cawan yang berbeza ngan kita.......mungkin oven yang mereka gunakan adalah high quality tapi kita menggunakan oven cap ayam (macam jue la, oven cap ayam jer) apabila tengok kek mereka gebuz n cantik jer naik... tak ada kesan hangit........apabila lihat deco cake mereka cantik tetapi deco cake kita sebaliknyer... tengok alatan n nozzle yang digunakan plak.... sedankan mereka menggunakan brand wilton kita gunakan brand cap ayam.... (jue la tu)....cap ayam lagi.....hehheheheheheh

apabila kita cuba dan cuba dan terus mencuba akhirnya kita akan dapat menghasilkan kek atau cupcake yang cantik n memenuhi citarasa kita.... jadi kengkawan.... n teman...temann.... teruskan la usaha anda.... usaha adalah tangga kejaya.....

marilah kita sama-sama memeriahkan Dunia Baking .....................


VANILLA CUP CAKE
Sumber : Majalah saji ( MEI 2010)
 

Bahan utk kek
110 gram tepung naik sendiri
110 gram mentega
110 gram gula castor - jue kurangkan kpd 90 g coz buttercream pun dah manis...
2 biji telur 
1 sudu kecil esen vanilla

Cara menyediakan:

  1. untuk membuat kek, masukkan gula castor dan mentega ke dalam adunan. putar sehingga kembang....
  2. setelah kembang, masukkan telur dan esen vanila, putar sehingga sebati.
  3. kemudian masukkan tepung perlahan-lahan ke dalam adunan dan putar lagi sehingga keputihan.
  4. gunakan corong plastik dan masukkan adunan ke dalam acuan kek - jue guna sudu jer
  5. masukkan dalam ketuhar dan bakar selama 10 hingga 15 minit pada suhu 165 hingga 170c 


Dalam buku saji nie kek cawan vanila berperisa lemon. Oleh kerana Jue kurang suka bau nyer Jue tak letak jus lemon. Buat teman-teman yang lain gemar akan perisa lemon boleh lah tambah 1 sudu kecil perahan lemon yerkkk...


Buttercream 
sumber : KAK UMMI

Bahan;

250 gram mentega 
250 gram krimwell
250 gram gula
3 biji putih telur
1 sudu teh esen vanila

cara-caranyer:

  1. pukul mentega dengan krimwell hingga ringan dan gebu. pastikan benar-benar gebu.
  2. masukkan sedikit demi sedikit gula iasing dan putar sehingga sebati.
  3. campurkan sedikit demi sedikit putih telur dan pukul rata setiap kali memasukkannyer.
  4. bubuh esen vanila dan kacau sebati. siap digunakan....





Hijau warnanyer....... luaran saja hijau tapi didalam nyer coklat...... balik kerja semalam terus baking....until midnight...letih memang letih ..tapi pada jiwa nie ia menjadi satu kepuasan.... seperti terapi jiwa plak....
Cuppies ni buat pasangan pengantin baru "NORANIZA & REDZUAN".....
semoga pasangan pengantin akan berbahagia sepanjang hayat.......