Semalam Jue MC tak sihat. Petang ambil Isya dari sekolah dia tak cakap apa-apa pun. dah malam baru beriyahu. " mama, tadi kawan kakak semua bg hadiah kat cikgu. kakak sorang sorang jer tak bagi ape-ape". Alahai kesian nyer anak aku, macam mana mama bleh lupa nak beli yerkkk... oleh kerana hari dah malam pasaraya pun dah nak tutup, kepala otk nie memikir. nak bg apa yer??? terpoandang reben yang tergantung kat dinding maka dapat lah idea buat penanda buku nie. Patern nyer lebih kurang coz kekurangan idea laaaa. Dekat pukul 1.30 pagi barulah siap. Sampai sakit-sakit hujung jari nie. Pagi tadi bangun tidur isya nampak lah penanda buku tu. Ayat dia bagi Jue " mama org dah tak bagi dah hadiah hari nie, orang bagi semalam jer."(ayat merajuk) tapi Jue suruh bagi juga.












Sekolah Isya adakan Jamuan Hari Guru pada hari Isnin 18/5/09.Hanya Kek ni jer yang sempat Jue buatkan. Almaklumlah penat balik dr kg tgk MIL & FIL accident tak hilang lagi. Kat sini Juesertakan sekali resepi nyer tp ini bukan resepi Jue.Jue minta maaf, Jue lupa dari blog siapa (minta maaf pemilik resepi yerk, kek nie memang sedap dan amat mudah membuatnyer.)






Kek Moist Coklat kukus


sumber : Internet



Bahan:





2 biji telur


2 cawan tepung


1 cawan gula


1 cawan serbuk coklat


1 s/teh soda bicarbonate


1 s/teh baking powder


1 cwn susu ( 3/4 cwn susu + 1/4 cwn air)


1 cwn minyak


1 cwn air panas





cara-cara





* tepung, serbuk coklat, soda dan baking diayak


* kemudian tambahkan gula, telur, sus dan minyak gaul sebati


* akhir sekali tambahkan 1 cawan air panas kacau sehingga sebati


* kemudian kukus





Topping



coklat masakan


shortening


gula-gula manik


coklat putih





cara:





* Double boiling coklat masakan kemudian campurkan shortening


* sejukkan sebentar kemudian tuang kan atas kek


* taburkan lah gula-gula manik


* coklat putih pun kena double boiling, sejukkan sebentar. masukkan dlm kertas @ plastik utk membuat tulisan diatas kek.






Tadaa......


Siap. mudahkan...






Kain warna putih n pink tu utk dibuat baju sekolah Isya. Anak dara kita baru masuk tadika. Masa daftar baju utk JQaf dapat sepasang jer. Jadi macam tak cukup jer coz hari-hari kena pakai dan mamanyer kenalah plak basuh hari-hari.



Inilah hasilnyer apabila dah dipotong kainnyer... Beli kain petang tu malam terus potong atas permintaan anak dare tu.... nak cepat sampai malas nak buat pola nyer dulu. maka hasilnyer macam gambo kata atas tu lah..... jadi di sini pengajaran nyer jangan malassssss. Pesak baju ngan labuh baju nyer dah lari dekat 2 inci juga. padan muka mama kannnn.
formula jue nak dapatkan labuh pesak cam gini:
labuh pesak = labuh baju - luas tangan
Kesalahan Jue di sini Jue ukur keliling tangan tapi tak di bahagi dua sebab tu bleh kurang dekat 2 inci .
keliling tangan = 8 inci (dah termasuk basi utk jahitan) 8/2 =4 inci
labuh baju = 23 inci (dah termasuk basi jahitan)
Contoh:
Labuh pesak = 23 inci - 8 inci
= 15 inci (salah) inilah kesalahan nyer
sepatutnyer :
Labuh pesak = 23 inci - 4 inci
= 19 inci (ni baru betul)
Kesimpulan nyer di sini jangan malas nak buat pola....he..hee..hee
Tapi pada yang dah PRO tak kisah la klu tak der pola. Pada yang baru blajar buat baju mcm Jue memang kena buat pola

Inilah pola yang telah Jue buat ikut ukuran baju gaun yang sediaada. Kainnyer pun dah dipotong dan dicantum (warna hijau lagi)tapi lupa plak nak ambil gamboo. Tunggu yerkkk nanti Jue masukkan gambar gaunnyer.


Ini plak tudung utk K. Ha (kakak k.Tie Jiran Jue) yang di Terengganu. Harap K.Ha pun berpuas hati. Almaklumlah Jue tak perna belajar buat tudung yang ada awning nie, cuma ambil paten tudung yang beli jer buat polanyer....







Atas permintaan K.Zie, Jue jahitkan tudung awning nyer separuh jer. Jue tak pernah buat lg awning separuh jd ini jer lah hasil yang tak seberapa. Maap la jahitan tak sehalus jahitan kat kedai... Jue tak pandai menjahit cuma sekadar hobi masa lapang jerrr....Harap k.zie puas hati..

Tudung ni plak K.zie nak tukar awning yang telah rosak . .















Tadaa.....Ini pertama kali buat kuih donut. Memang selama ni nak cuba tapi takut tak menjadi. Bila tengok dlm WMC ramai yang buat menjadi apa salah nyer mencuba. Percubaan pertama nie alhamdulillah.... jadi juga. Donut suria ni dah lama popular coz ianya lembut walaupun disimpan semalaman ia masih lembut dan sedap. lembut ala-ala dunkin donut gituuu... kalau nak sedap lagi topping kan lat ngan coklat pastu taburkan ckit benda warna warni (apakebenda namanyer pun jue x tau), coklat rice ker.. pasti anak-anak suka. Jue tak topping coz kebetulan coklat bar dah tak de stok kat umah. Pssstttt... lupa nak bagitau skang nie tengah hangat donut pesona plak.... tapi bila nak cuba yerkkkk.

Awning untuk tudung ni dah lama buat, cuma belum dicantum pada body tudung lagi.

Asyik tertangguh jer. Almaklumlah bila yang sendiri punya lambat lah ckit. Dua jer yang Jue punya yang dua lagi Bonda yang tercinta punya. Sorry lah mak... Tengah banyak penuyakit malas....Dalam minggu ni klu penyakit "R" dtg siaplah tudung nie... he..hee..hee.....
sulam benang satu jenis seni kraftangan yang halus. Gambar ni Jue ambil dr tudung kawan Jue. kalau boleh satu hari nanti Jue nak buat paten ni kat baju anak. Tapi bila ?????
Sekarang nie penyakit "M" melanda. (malas). Mood nak menjahit pun skang dah merundum.....

Lama rasanyer dah tak update blog nie. BE ni dah lama buat tapi tak sempat nak upload dalam blog nie. Baru blajar buat guna tutorial yang ada dlm blog Amoi. TQ....
Kepada kengkawan yang minat nak jahit BE ni sila-sila lah melawat blog amoi byk tutorial yang bleh digunakan dan bleh blajar online gitu klu berminat. ( Tolong promo....kuwa..kuwa...kuwa..kak amoi jgn mare yerk). Tunggu yerk nanti jue upload gambo BE yang lain. Apa yang penting kepuasan hasil kerja tangan sendiri.